Cara Mudah Mempersiapkan Terenak Sup daging tahu bihun

Resep rahasia warisan paraLeluhur.

Sup daging tahu bihun. Sup Tahu Sayur Bihun #anakkoslagimasak #resep #makanan #alaanakkos. dalam video ini saya kongsikan cara memasak Bihun Sup Utara. Bahan-bahannya adalah seperti dibawah Menjelang hari raya haji atau hari raya korban ni, mesti kla makan daging kan haha, sila tengok sampai habis untuk tahu berapa.

Sup daging tahu bihun Bihun Sup Utara Daging Segenggam buka macam biasa naa. Masakan ini salah satu dari sajian warung kaki lima atau street food yang sudah terkenal di seluruh Indonesia selain Aci saya malah baru tahu kalau ada bihun dari jagung. Di sini saya belum pernah lihat atau mata saya yang agak rabun ya Bihun sup tidak pedas, sedap dan sangat mengenyangkan kerana ia mengandungi karbohidrat sama seperti nasi serta daging ayam yang kaya akan protein. Anda bisa memasak Sup daging tahu bihun dengan menggunakan 12 bahan-bahan dan cukup 4 cara. Berikut ini kami menyampaikan bagaimana cara memasak dengan simple, cepat dan gampang diikuti.

Bahan-bahan yang dibutuhkan Sup daging tahu bihun

  1. Persiapkan 200 gram Daging sapi potong2.
  2. Anda butuh 4 Tahu putih potong dadu.
  3. Anda butuh 6 lembar Sawi hijau potong2.
  4. Persiapkan 1 batang Daun bawang iris2.
  5. Siapkan 1 batang Seledri iris2.
  6. Siapkan 1 keping Bihun rendam air panas.
  7. Persiapkan Secukupnya Garam.
  8. Siapkan Secukupnya Gula pasir.
  9. Persiapkan 1 sdt Lada bubuk.
  10. Anda butuh Secukupnya Masako.
  11. Siapkan 700 cc Air kaldu sapi.
  12. Persiapkan Secukupnya Bawang goreng.

Jika anda mahu pedas, kami juga menulis resepi sambal kicap sebagai pelengkap makan bihun sup ayam. Bihun dan soun sering dijadikan pelengkap pada bakso atau soto. Nah, tahukah Anda apa perbedaannya dan manakah Apa Bedanya Soun dan Bihun? Ciri-ciri bihun sup utara, baik ayam ataupun daging mestilah bihun nya bewarna kuning hasil dari rendaman bihun bersama kunyit atau pewarna kuning.

Cara memasak Sup daging tahu bihun dengan gampang

  1. Rebus daging yg telah dipotong2 sampai daging empuk.
  2. Tahu dipotong dadu,bihun di siram air panas lalu tiriskan. Sawi,daun bawang dan seledri iris2.
  3. Setelah daging empuk masukan tahu beri garam,gulpas dan masako juga lada bubuk masak hingga matang beri sawi,daun bawang dan seledri terakhir masukan bihun.
  4. Sajikan dgn taburan bawang goreng.

Ia juga hidangkan bersama sambal tumis merah yang menggunakan serbuk cili sebagai bahan utama kerana kita nak dapatkan tekstur sambal tumis. tags: Bihun, Bihun Sup, Mihun Sup, Soto Ayam, Sup Ayam. Bila anak tekak dah terlalu jemu makan nasi, pilihan yang paling tepat adalah mihun sup…. Meehoon sup ni dari dulu sampai sekarang my 'feveret' dan sampai bila-bila pun ia tetap menjadi my' feveret' food!! Jom Terjah ke Bihun Sup Daging Selambak, Ayer Hitam. Anda dah Pernah Sampai ke Sini?

Tutorial Sup daging tahu bihun dengan